Je eerste hond welke hond past bij mij

Je eerste hond – de belangrijkste voorbereidingen.

Het is zover, je hebt besloten je eerste hond in huis te nemen. Gefeliciteerd, Het maakt niet uit of je een schattig kleine puppy krijgt van de fokker of dat je een prachtige hond uit het asiel een eeuwig thuis geeft, een goede voorbereiding is wel heel belangrijk!

En met voorbereiding bedoel ik niet het zorgvuldig kiezen van de juiste kleur voor de leiband en het 3 maanden van tevoren hamsteren van de beste lekkernijen thuis, want daar kun je snel genoeg voor zorgen. In dit artikel vertellen we je welke voorbereidingen achteraf het meest belangrijk was.

Leer elkaar kennen.

Als je zeker in het begin je de hele dag kunt concentreren op jouw hond, kun je leren hoe hij zich in verschillende situaties gedraagt, wat hij leuk vindt en wanneer hij zich ongemakkelijk of zelfs bang voelt. Is de hond erg gevoelig en gereserveerd of misschien een brutale, zelfverzekerde hond? Hoe gedraagt die zich als die moet plassen enz enz? – Het kennen van de hond en zijn individuele gedrag is de voorwaarde voor elk verder opvoedingswerk.

Bouw een band op.

Jouw hond heeft net alles verloren wat hij vroeger wist – weg van zijn moeder, weg van zijn vertrouwde omgeving en opeens is er niets meer dat hij weet. In deze fase zijn veel vertrouwensoefeningen, knuffel- en speeluren aan de orde van de dag om samen te beginnen in een tijd vol vertrouwen en liefde.

Huishouding

Je hond kan alleen leren om niet in huis te plassen als er iemand is die hem op de juiste tijd naar de juist plaats helpt, dus uitlaten. Afhankelijk van het feit of je een puppy of een volwassen hond in huis haalt. Het kan namelijk zijn dat je puppy zijn blaas nog niet onder controle heeft of dat je hond nog nooit in een huis heeft gewoond en niet weet dat hij er niet in mag plassen.
2 weken thuis, de klok rond je hond in de gaten houden zal enorm helpen om dit hoofdstuk snel af te kunnen sluiten.

Socialisatie in de eerste maand

Naast ontspanning en rust moet de hond natuurlijk ook geleidelijk aan kennismaken met alle mogelijke omgevingsprikkels – straten, drukke plaatsen, restaurants, bos, verschillende oppervlakken, …
Om de hond niet te overspannen moet dit in geen enkele eenheid verspreid over de hele dag gebeuren, hiervoor heb je de hele dag tijd nodig.

Opvoeding en leergedrag | Je eerste hond

Het moeilijkste maar ook belangrijkste punt is de voorbereiding op het onderwijs. De opvoeding begint niet alleen als de hond in huis is, maar moet lang van tevoren beginnen. Als je al goed voorbereid bent op zaken als leren bijten, huisreiniging, impulscontrole, lijnbewaking etc. kun je ook direct herkennen of iets zich in de verkeerde richting ontwikkelt en daarop reageren.

Eén ding wil ik iedereen aanraden: Focus je op het leergedrag van hond! Alleen wie begrijpt hoe een hond leert en verbindt, kan hem iets leren – klinkt logisch? Maar helaas zijn er maar een paar die dat doen!

Hondentraining.

Ook al weet je misschien al veel over honden en misschien had je er al een die zich goed gedroeg – denk aan het bezoeken van een hondencursus. Niet omdat je het misschien niet alleen kunt, maar omdat het altijd goed is om 24 uur per dag een contactpersoon beschikbaar te hebben voor eventuele vragen. Bovendien is het oefenen in een groep een heel andere situatie voor de hond dan alleen thuis in de tuin. Hij kan sociaal gedrag leren en zich ook leren concentreren onder afleiding.

BELANGRIJK: kies wel een hondenschool die bij jouw en je idee van opvoeding past. Het leren kennen van elkaar in een één-op-één les kan jouw een goed inzicht geven of jij en jouw hond zich daar op hun gemak voelen en de chemie tussen hondeneigenaar, hond en trainer klopt.

Dierenarts.

Zoek vroeg genoeg naar een goede dierenarts bij jouw in de buurt die jouw in geval van nood kunt bezoeken (hopelijk gebeurt dit nooit) en die je vertrouwt. Het is optimaal om meerdere dierenartsen te bezoeken om uit te zoeken waar je je echt goed verzorgd voelt.

Tip: ga met je hond naar de dierenarts tijdens uw 2 weken “hondenverlof” om “hallo” te zeggen, wat lekkers te halen en je hond te laten zien.

Ook een heel belangrijk punt: zorg ervoor dat uw huis hond veilig is. Dit houdt in dat er geen stroomkabels zijn om aan te knabbelen en dat er geen voorwerpen in de buurt liggen die kunnen worden ingeslikt. Een barrière bij de trap kan ook heel belangrijk zijn voor pups.

Het is het beste om samen met je partner, mama of een vriendin door het huis te lopen en elke kamer te doorzoeken op mogelijke gevaren die je misschien moet aanpassen voordat je hond intrekt. Vergeet niet te controleren of er planten zijn die giftig zijn voor de hond.

Tijdmanagement

Kort en bondig: bereid jezelf, je vrienden & familie voor op het feit dat je in de nabije toekomst heel weinig tijd hebt voor alles.

Boodschappenlijstje| Je eerste hond

Denk aan de eerste dingen voor je hond. Stel je zich een dag samen met je hond voor en denk na over wat je op zo’n dag nodig zou kunnen hebben aan voeding, wandelen, spelen, trainen, slapen en verzorgen.

Schrijf voor jezelf een lijstje & probeer je te beperken tot de meest noodzakelijke dingen bij het winkelen – De fout om bij het winkelen te overdrijven is zo gemaakt, één hondenbed is genoeg, 2 speeltjes zijn genoeg en voorlopig is een borsttuigje en een riem genoeg. Misschien heb je toch nog andere dingen nodig dan je in het begin dacht maar dat kun je altijd nog kopen.

Voedsel | Je eerste hond

En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, een onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn. Het juiste voedsel voor je viervoeter. Of het nu gaat om droogvoer, nat voer, gemengd voedsel of misschien BARF, kijk wat het beste bij jouw en je dagelijks leven past. Reis je veel met je hond en heb je voedsel nodig dat je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, of ben je meestal thuis en kunt je het voedsel zonder problemen in de koelkast bewaren?

Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je aandacht besteedt aan de kwaliteit. Het is beter om te kiezen voor een hoge kwaliteit voedsel dat iets meer kost dan het geld later uit te geven aan de dierenarts vanwege ziekte.

Tags:

Comments are closed

Categorieën