Waar moet je op letten als je hond gaat kopen?

Hond kopen? Net als bij elk ander dier, moet je nooit in een opwelling een hond kopen. Zorg dat je als potentiële hondenbezitter goed nadenkt over de gevolgen en laat je volledig informeren. Het gaat niet alleen om het nemen van een beslissing of je een hond wil. je moet ook weten welk ras het beste bij jouw en je thuis situatie en omgeving past.

In dit artikel “Welke hond past bij mij” vindt je een aantal stappen om te bepalen welk hondenras geschikt is. In de kennisbank kun je meer informatie vinden over de verschillende hondenrassen. Nadat je een keuze heb gemaakt welk ras het moet worden komt de beslissing of het een puppy of een oudere hond moet worden? Als je dat weet dan kan je beslissen waar je een hond wil gaan kopen.

De Hond

Al generaties lang zijn honden populaire huisdieren en worden niet voor niets beschouwd als de beste vriend van de mens. Zowel in de stad als op het platteland hebben mensen honden.

Helaas is niet elke hond het zelfde en kan je tot op zekere hoogte niet weten hoe het karakter is. Hierdoor kan dus een hond soms een last worden en maar wie zou dan graag zijn hond weer willen opgeven?

De omgeving

Voor elke type hond is een geschikte omgeving nodig. Als je slechts een klein appartement heb, is het geen goed idee om een grote hond te kopen. En als de weg naar het park lang is, moet je geen hondenras kiezen dat niet graag beweegt.

Huur woning

Mocht je een huur huis of appartement hebben moet eerst worden gekeken of het houden van een hond is toegestaan. In tegenstelling tot kleine huisdieren kan de verhuurder het houden van honden verbieden. Maar is het hebben van honden dan toch toegestaan, moet men ook rekening houden met de buren bij de keuze van een hond. Er zijn rassen die veel blaffen. Dat kan irritatie en ergernis bij de buren opleveren waar je niet op zit te wachten.

Fysieke gestel

Ook is het van belang je eigen fysieke gestel niet te vergeten. Ben je liever een sportief buitentype dit graag uren met zijn hond in de natuur doorbrengt? Of zit je liever gezellige op de bank en hou je graag van rustig aan doet? Je zal er namelijk rekening mee moeten houden dat je hond je vele jaren zal vergezellen, dus hij zal groeien en ouder worden met dezelfde kwalen als jij.

Als je in een flat woont zonder lift, kan het gebeuren dat tegen het einde van zijn leven de hond in sommige gevallen de trap op gedragen moet worden gedragen.

Verandering van je leven.

Als je een hond koopt, komt er een nieuw familielid bij je wonen.
Deze is in een ruimte ABSOLUUT aanwezig zal zijn. En je nieuwe viervoeter heeft misschien niet dezelfde behoefte aan rust en orde als dat jij dat heb. Vooral bij grote honden kan een ongeremd en druk karakter jou frustreren. En of je hem kan opleiden om zijn speelgoed op te ruimen, vind ik twijfelachtig. Zoek daarom een algemeen karakter uit die bij je past. (Kennisbank)

Hond met gezin

Als je een hond heb, draag je een grote verantwoordelijkheid voor hem. Hij heeft behoeftes waarin moet worden voorzien. Elke hond, groot of klein, moet minstens drie keer per dag uitgelaten worden. En dat ongeacht of het een warme zomeravond is of een vroege ochtendstorm bij min acht graden. Er zijn geen uitzonderingen!

De hond structureert onvermijdelijk het dagelijkse leven van het gezin. Ook het opzetten van een kattenbak als noodoplossing werkt vaak niet. Er kunnen maar weinig honden getraind worden voor een kattenbak. En zelfs als dit slechts een noodoplossing is…. Wandelen is niet alleen een manier voor de hond om aan zijn behoeften te voldoen, het is ook belangrijk voor zijn evenwicht.

Naast het lopen en voeden heeft een hond nog steeds veel aandacht nodig. Er moet altijd tijd zijn om voor de hond te zorgen, hem uit te dagen en hem aan te moedigen. Omdat je de belangrijkste persoon voor je hond bent! Natuurlijk is het ideaal als je hem niet acht uur of langer alleen hoeft te laten. Een hond kan namelijk niet voor langere tijd alleen zijn dus zorg dat er iemand is die hem mee kan nemen voor een wandeling.

voorbereidingsfase

Elk hondenras heeft bepaalde kenmerken, die een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van de hond. Wie nog geen hond heeft, moet hem kunnen leren begrijpen, het gedrag en de lichaamstaal te interpreteren. Op onze handboek pagina vindt je veel nuttige boeken met tips. Vooral als je een pup wilt hebben, is het onontbeerlijk om je intensief bezig te houden met de opvoeding van je hond. Boeken zoals dit kunnen je helpen om je kleine pup op te voeden zonder puppyopleiding. Als je niet de tijd vindt om zo’n boek te lezen, heb je helaas ook geen tijd voor de hond.

De kosten

De eerst uitrusting van je hond hoeft niet erg kostenintensief te zijn. Drink en eet bak, manden, riemen en speelgoed zijn overal verkrijgbaar voor weinig geld. Als je geen luxe uitrusting wil kopen, is 100 tot 200 euro voldoende. Hier vindt je een lijst met de eerste uitrusting voor de hond.

Lopende maandelijkse kosten zoals de consumptie van hondenvoer en de kosten voor de hondenbelasting kunnen goed worden berekend. Ze zijn sterk afhankelijk van je woonplaats en het ras en dus ook van de grootte van je hond en de verschillen zijn aanzienlijk.

Maar of het nu gaat om kleine of grote honden, oud of jong, een hond kan vrij duur zijn. De kosten voor de dierenarts worden vaak niet in aanmerking mee genomen. Net de kosten voor vaccinaties en routinematige onderzoeken nog steeds relatief beheersbaar zijn, kan het in geval van ziekte of letsel erg duur worden. Er moet dus voor een relatief grote financiële buffer zijn.

Er kan veel gebeuren, vooral buitenshuis, en jij of jouw hond hoeft daar niet eens verantwoordelijk voor te zijn: een losgelaten hond die jouw eigen hond aanvalt, iets wat de hond per ongeluk eet, of een onzorgvuldige fietser kan snel een bezoek aan de dierenarts op gang brengen. Helaas kan dit niet worden gepland en afhankelijk van het soort letsel kan een noodzakelijke operatie zeer kostbaar zijn. Om financiële knelpunten te voorkomen is het een goed idee om vooraf de juiste hondenverzekering af te sluiten.

Als je je eenmaal hebt geïnformeerd over het juiste ras, is het tijd om te zien waar je je hond gaat kopen. De dierenasiels in jouw omgeving zijn altijd een goede eerste start. Zij geven vaak advies over welke hond voor jou geschikt is. Bovendien weten de medewerkers daar ook vaak hoe de karakters van de dieren zijn die daar geplaatst zijn. Zo kunt je er zeker van zijn dat ze als beginnende hond geen “probleemhond” zijn. Je kunt het ook vragen in hondenscholen. Zij kennen veel hondeneigenaren en fokkers en kunnen u nuttige tips geven waar je je hond kunt kopen.

Tot slot

Nadat je een beslissing hebt genomen over het ras, moet je beslissen of het een puppy of een volwassen hond moet zijn. Je kunt een puppy vanaf het allereerste begin opvoeden, echter, zoals alle jonge dieren, hebben de pups een uitgesproken speelinstinct.

Ze hebben in ieder geval in het eerste jaar meer aandacht, tijd en opvoeding nodig dan een oudere hond. Maar een oudere hond uit een dierenasiel kan al kronkels hebben verworven , die moeilijk te veranderen zijn. Zulke honden zijn dan eerder iets voor meer ervaren hondenbezitters.

Tags:

Comments are closed

Categorieën