Er zijn twee hoofdtypen diabetes bij Honden genaamd mellitus: type 1 diabetes en type 2 diabetes:
Type 1 diabetes
Diabetes type 1 is de meest voorkomende vorm bij honden (in tegenstelling tot bij katten). Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan insuline, omdat de insuline producerende cellen van de alvleesklier hun functie verliezen. Bij sommige honden valt het eigen immuunsysteem van de hond deze cellen aan, maar onderzoekers vermoeden dat er ook andere oorzaken zijn, zoals erfelijke en omgevingsfactoren.
Type 2 diabetes
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes bij mensen en katten, maar lijkt niet voor te komen bij honden. Bij diabetes type 2 produceren de insuline producerende cellen onvoldoende hoeveelheden van het hormoon en reageren de cellen in het weefsel niet op insuline (insulineresistentie). Bij mensen en katten is er een nauw verband tussen diabetes type 2 en zwaarlijvigheid. Bij honden lijkt zwaarlijvigheid echter geen vergelijkbare invloed te hebben op het risico van diabetes.
Andere oorzaken van diabetes bij honden
Daarnaast zijn de volgende oorzaken van diabetes bij honden bekend:
Hormonen: Bij niet gesteriliseerde teven kan het geslachtshormoon progesteron diabetes bevorderen. De symptomen verbeteren vaak tijdelijk, maar komen weer terug in de volgende vruchtbaarheidscyclus van de teef.
Medicijnen: Cortisone speelt een belangrijke rol in de geneeskunde en diergeneeskunde, vooral omdat het een sterk ontstekingsremmend effect heeft. Het beïnvloedt echter ook het koolhydraat metabolisme en kan – indien in te grote hoeveelheden in het lichaam – ook diabetes veroorzaken.
Ziekten: Bij het zogenaamde syndroom van Cushing, een stofwisselingsstoornis waarbij de bijnieren buitensporige hoeveelheden lichaamseigen cortisone (cortisol) afscheiden, is diabetes mellitus een mogelijke bijkomende ziekte. Bovendien kunnen ziekten van de alvleesklier (bv. tumoren of ontstekingen) gepaard gaan met diabetes.
Wat zijn de symptomen van een hond met diabetes?
Door de te hoge bloedsuikerspiegel scheidt een hond met suikerziekte suiker uit in de urine, wat bij een gezonde hond niet het geval is. Aangezien dit ook gepaard gaat met een groot waterverlies, behoren frequent urineren en hevige dorst tot de meest typische symptomen bij honden met diabetes.
Tegelijkertijd hebben de weefsels een energietekort omdat ze niet bij de suiker kunnen komen. Daarom kan een hond met diabetes voortdurend honger hebben, grote hoeveelheden eten en toch afvallen. Er zijn echter ook andere ziekten met vergelijkbare symptomen. Als u deze symptomen bij uw hond opmerkt, moet u ze opvatten als een aanwijzing dat er iets mis is en uw hond laten onderzoeken.
Hoe diagnosticeert de dierenarts een hond met diabetes?
Als een hond op basis van de symptomen wordt verdacht van diabetes mellitus, zal de dierenarts een bloed- en urinetest bestellen om de diagnose te stellen. Als de laboratoriumresultaten bevestigen dat de hond diabetisch is, worden verdere tests gedaan om de precieze oorzaak van de ziekte vast te stellen.
Wat is de behandeling van diabetes bij honden?
Het doel van de diabetesbehandeling bij honden is de te hoge bloedglucosewaarden weer onder controle te krijgen. Als een hond de meest voorkomende vorm, diabetes type 1, heeft, worden verschillende therapieën toegepast:
Insuline voor honden: De ontbrekende insuline kan worden vervangen door varkens insuline. Het is identiek aan honden insuline. De insuline wordt bij de hond ingespoten, bijvoorbeeld met een insulinepen. Hoeveel en hoe vaak een hond insuline krijgt, wordt individueel aangepast door de dierenarts. Het is vooral belangrijk dat de juiste dosis voor de hond precies wordt gevolgd en dat de insuline correct wordt toegediend.
Daarom zal de dierenarts de eigenaar van de hond vooraf zorgvuldig instrueren. Dieet bij diabetes: Een hond met diabetes moet een gezond lichaamsgewicht hebben. Het is belangrijk dat hij om de 12 uur regelmatige vaste voedselrantsoenen krijgt en tegelijkertijd zijn insulinedosis.
Oefening: Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor elke hond, vooral voor honden met diabetes. Dit helpt de spieren om de insuline beter op te nemen en te gebruiken, en verlaagt tegelijkertijd de bloedsuikerspiegel. Plotselinge en bijzonder zware inspanning moet echter worden vermeden, omdat de bloedsuikerspiegel anders te laag kan worden. Beweging is goed volgens het motto: “Regelmatig en matig”.
Optimale zichtbaarheid
In de herfst zijn de dagen al aanzienlijk korter dan in de zomer. De kans neemt daarom toe dat hondenbezitters in het donker gaan, of tenminste in het schemerige licht. Voor de hond is dit geen probleem, omdat zijn zintuigen veel scherper zijn dan de onze, en daarom kan hij zich nog steeds goed oriënteren in het donker.
Anderzijds hebben we moeite om onze of andere honden over een bepaalde afstand te herkennen. Dit geldt nog meer, hoe donkerder een hond is. Zodat we zelf een veiliger gevoel hebben en de hond gemakkelijk voor iedereen te herkennen is, moet hij dienovereenkomstig worden uitgerust: in de stad bieden reflecterende halsbanden en riemen een goede bescherming; maar beter zijn altijd lichte halsbanden die de zwartste hond van alle kanten goed zichtbaar maken.
Wat is de levensverwachting van een hond met diabetes?
Als een hond met diabetes mellitus in een vroeg stadium adequaat wordt behandeld, kan zijn levensverwachting vergelijkbaar zijn met die van een gezonde hond. Om dit doel te bereiken is het bijzonder belangrijk dat de dierenarts en de hondeneigenaar goed met elkaar overleggen.
De hond met diabetes kan bijvoorbeeld lange tijd goed onder controle zijn en dan plotseling een andere dosis insuline nodig hebben. Daarom is het goed als eigenaren het hun dierenarts altijd direct vertellen als de hond aanzienlijk is aangekomen of afgevallen of ziek lijkt.
Een hond met diabetes mellitus heeft ook een hoger risico op bijkomende ziekten, bijvoorbeeld vertroebeling van de ooglens (cataract) of veranderingen in het netvlies van het oog. Daarom is het raadzaam om een hond die aan suikerziekte lijdt regelmatig te laten controleren bij de dierenarts.
Comments are closed